petek, 20 septembra, 2024

Jejte jih pogosteje: Ta 3 živila čistijo in krepijo pljuča

Ali veste, katera tri živila so tako močna, da lahko celo čistijo in krepijo pljuča? Zelo priporočljiva so tudi za kadilce …

V zimskem času so obolenja dihal pogostejša. In če spadate med tiste, ki se jih loti vsak prehlad, je dobro, da na svoj jedilnik čim pogosteje dodate živila, ki čistijo in krepijo pljuča. Prav tako se jih priporoča, če kadite ali ste nekoč kadili.

Katera tri živila so najmočnejši čistilec pljuč?

Česen

Česnu pripisujejo številne zdravilne lastnosti, je naravni antibiotik, sredstvo za odmašitev dihalnih poti, močno živilo, ki deluje proti raku in ki zavira razvoj glivic in nekaterih virusov.

Vsebuje alicin, ki preprečuje in zdravi okužbe dihal. Številne raziskave pa so pokazale, da je učinkovit pomočnik pri čiščenju pljuč ljudi, ki so kadilci.

Česen daje okus mnogim jedem, največ zdravilnih učinkov pa ima surov. A velike količine česna niso priporočljive za ljudi, ki imajo težave z želodcem in prebavnim sistemom.

Česen vsebuje alicin. (foto: pexels.com)

Ingver

Ingver ima številne zdravilne lastnosti. Krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, zmanjšuje napihnjenost, zmanjšuje vnetne procese v telesu in odstranjuje toksine iz pljuč in preostalega telesa, zato se priporoča (nekdanjim) kadilcem.

Čeprav ta gomoljna korenina z okusom limone izvira iz jugovzhodne Azije, je v zadnjih letih vse bolj prisotna tudi pri nas. Najpogosteje ga kuhamo v čaju ali ga dodajamo zdravim napitkom, uporabljamo pa ga lahko tudi kot začimbo slanih in sladkih jedi. Odličen je kot dodatek v bučni juhi.

Ingver je zelo močan, dnevni odmerek je centimeter ali dva korena.

Kurkuma čisti pljuča. (foto: pexels.com)

Kurkuma

Kurkuma velja za eno najbolj zdravilnih rastlin na svetu, vsebuje številne antioksidante. Vključite jo v svojo prehrano, ne glede na to, ali imate pri roki svež gomolj ali začimbo v prahu. Nekatere študije so pokazale, da ta rastlinska vrsta iz družine ingverjevk, pripomore pri čiščenju pljuč od škodljivih snovi, ki so posledica kajenja ali življenja v onesnaženem okolju. Poleg tega preprečuje bolezni dihal.

Zadnji članki

Ne spreglejte